Deratizacija

Deratizacija   

Deratizacija je skup mjera i postupaka koji se provode u svrhu smanjenja populacije štetnih glodavaca: štakora, miševa i mišolikih glodavaca.

Štete koje nanose mogu se podijeliti na:

zdravstvene – predstavljaju prirodne rezervoare ili prijenosnike raznih zaraznih bolesti koje mogu prenijeti na čovjeka i domaće životinje; mogućnost prijenosa bolesti je velika i stalna, jer se uvijek nalaze u blizini ljudi ili životinja.
ekonomske – konzumiraju, oštećuju i onečišćuju velike količine hrane i druge robe. 30 posto sve hrane proizvedene u svijetu odbačeno jer je kontaminirano izmetom i urinom glodavaca. Jedan štakor proizvodi oko šest litara urina godišnje, izluči 15.000 fekalija i oko 300.000 dlačica. To znači veliku vjerojatnost infekcije bolestima.

Zbog svoje velike rasprostranjenosti, plodnosti i inteligencije, mišoliki glodavci mogu predstavljaju veliku opasnost po čovjeka i njegovu okolinu.

Kućni miš se razmnožava svaka dva-tri mjeseca po 5 – 15 mladih. Žive od jedne do tri godine i razmnožavaju se tijekom cijele godine. Crni štakor je spolno zreo s tri – pet mjeseci. Godišnje napravi od tri do šest legla sa šest do osam mladih. Tako svaka ženka može imati gotovo 50 mladunaca godišnje. Izračun pokazuje da, ako imaju dovoljno hrane i ako ih ne uništavamo, štakori od 10 jedinki razmnože se u roku od 36 mjeseci u 482.508.800 novih štakora, što je nezamisliv broj.

Suzbijanje i smanjenje populacije štetnih glodavaca provodi se biološkim, mehaničkim ili kemijskim mjerama. Deratizaciju smiju provoditi jedino specijalizirane tvrtke za sanitarno inženjerstvo, koje su ovlaštene od Ministarstva zdravstva, a koje zapošljavaju stručnjake za sanitarno inženjerstvo (diplomirane sanitarne inženjere i sanitarne tehničare).

Galeb 1950 d.o.o.

Rezervirajte termin ili pošaljite vaš upit: