Stjenice

Utjecaj turizma na pojavu stjenica  

Problematika stjenica je uglavnom povezana s pojavnosti u različitim transportnim sredstvima poput zrakoplova, kruzera, autobusa, vlakova te brodova i jahti pa takvu pojavu nazivamo putničko-turističkom infestacijom. I rast stjeničavosti na području Hrvatske s pravom možemo tumačiti kao posljedicu dolaska turista iz raznih dijelova svijeta i bolje prometne povezanosti s udaljenim destinacijama. Kućna stjenica, eng. bedbug (Cimexlectularius L.) spada u porodicu Cimicidae, beskrilnih insekata koji se hrane krvlju. Kućna stjenica je dužine od 5,5 do 7 mm i širine od 2,5 do 3 mm te posjeduje posebno karakterističan polumjesečasti nadvratnjak koji pokriva dio glave sve do očiju i četiri članka na kratkim ticalima od kojih su treći i četvrti članak tanki. Glava je mala izbočena s dva sastavljena oka. Sisanje krvi i bodenje omogućuje rilo koje se nalazi na prednjoj strani glave. Osim ovih stjenica globalnim turizmom mogu nam doći i druge vrste.

Utjecaj stjenica na ljudsko zdravlje

Njezin pločasti oblik omogućuje joj da se sakrije u malene pukotine prostorije zbog čega ju teško otkrivamo. Stjenice se hrane krvlju čovjeka i sisavaca. Mužjak, ženka i nimfe sišu krv na čovjeku tijekom noći. Iako stjenice mogu preživjeti godinu dana bez hranjenja, one obično traže krvni obrok svakih 5 do 10 dana. Ubrizgani enzimi i ostali spojevi koji sprječavaju zgrušavanje krvi tijekom hranjenja mogu u nekih osoba izazvati lokalne kožne reakcije različitog intenziteta, a kod velikih infestacija izazivaju i psihološke reakcije, stres i nelagodu.

Gdje žive stjenice?

Danju žive u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod prirubnica (lajsni), prozorskih daski, okvira prozora, šupljim vratnicama, štokovima vrata, ispod zidnih tapeta, među rubovima i naborima posteljine i madraca, u cijevima željeznih kreveta, u okvirima slika, u pukotinama zidova uz električne vodove, ispod obloga utičnica, ispod cijevi centralnog grijanja, dok na brodovima rado zalaze iza kablova i električnih vodova, u brodske ostave, madrace, ispod kožnih ili platnenih obloga i u sve tamne prostore i pukotine u blizini kreveta. Raspoznaju se po karakterističnom neugodnom mirisu koji se javlja kod veće prisutnosti.

Kako suzbiti pojavu stjenica?

Samo licencirani izvođači DDD mjera mogu izvršiti suzbijanje. Fizikalnim postupcima možemo znatno smanjiti populaciju stjenica, ali za potpuno iskorjenjivanje neophodna je primjena insekticida (fizičko odstranjivanje – obavlja se usisavačem ili ljepljivom trakom, vrućina, para, smrzavanje). Primjena insekticida ; tretiranje infestiranog prostora korištenjem aerosola, prskanje odgovarajućom insekticidnom otopinom, fumigacija dolazi u obzir samo kao krajnji radikalni postupak ukoliko se utvrdi da su svi prethodni tretmani bili neuspješni. Naručitelj DDD mjera treba biti svjestan kako je suzbijanje stjenica zahtijevan tretman koji se mora opetovano ponavljati, poglavito u teškim infestacijama.

Galeb 1950 d.o.o.

Rezervirajte termin ili pošaljite vaš upit: