Žohari

Dezinsekcija žohara

Žohari mogu biti prenosioci bolesti te kontaminirati hranu. Jako su adaptabilni na sve uvjete pa ih se teško i riješiti; ne smetaju im temperature ispod 0 ºC, mogu izdržati tjedne bez vode, tri mjeseca bez hrane te čak tjedan dana bez vlastite glave! Noćne su životinje te tada i izlaze iz svojih skrovišta. Bez obzira na čistoću stana ili kuće, ako živite u području koje je infestirano žoharima velika je vjerojatnost da će vam se useliti u kuću ili stan.

U Hrvatskoj su najčešće 2 vrste žohara: njemački žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis).

U zimskim mjesecima toplina kuće i laka dostupnost hrane će učiniti vaš dom još privlačnijim žoharima, te bi se trebala posvetiti posebna pažnja uklanjaju vektora (vode, hrane i smještaja) koji privlače žohare, ali ako se uspiju useliti i njihovom eliminacijom. Žohari najčešće ulaze u kuće i stanove preko kanalizacijskih i toplinskih cijevi, te pri selidbi i preko vanjskih kontakata. Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući; kao u zidovima, ispod lavaboa, ispod kuhinjskih elemenata, te čak i iza okvira od slika.

Jednom kad se žohari usele u kuću ili stan teško ih se riješiti; prvo što treba napraviti je generalno čišćenje te se treba riješiti starih papira i kartonskih kutija. Također je važno počistiti svu masnoću i ostatke hrane iz pećnice i mikrovalne, te provjeriti da li nema negdje skrivenih ostataka hrane (čak i u perilici za suđe). Kada ste sve počistili potrebno je krenuti u borbu protiv žohara.

Najčešće metode su prskanje insekticidnim sredstvom i postavljanjem gela (geliranjem) protiv žohara. Gel protiv žohara – insekticidni gel za direktnu primjenu namijenjen suzbijanju nimfa i imaga svih vrsta uobičajenih kućnih žohara (Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longipalpa, Periplaneta americana). Ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara. U normalnim uvjetima gel protiv žohara djeluje i do 3 mjeseca nakon aplikacije. Proizvod je prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima, hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.

Galeb 1950 d.o.o.

Rezervirajte termin ili pošaljite vaš upit: